Kausi 2014 oli ensimmäinen kautemme osakkaana, ja toinen kausi Ruokaosuuskunnalle. Yhdistyksemme päätti osakkuudesta vuonna 2013. Lähdimme mukaan puolikkaalla sato-osuudella, joka hienosti lanseerattiin kokonaisen osuuden vaihtoehdoksi kaudelle 2014. Tarkoituksenamme oli markkinoida lahtelaista lähiruokaa otsikolla ”ruokaa omalta pellolta”, ja saada kuntalaiset kiinnostumaan oman ruoan tuottamisesta kaupungissamme. Tätä tarkoitusta varten järjestimme Lahden Vihreät ry:n Facebook-sivulla viikoittaisen tapahtuman, jossa sato-osuutemme arvottiin maksutta onnekkaalle voittajalle. Arvonnasta tuli todella suosittu ja onnekkaita voittajia saimmekin lukumääräisesti paljon!

Osuuskunnan visio on tuottaa jäsenilleen yhteisöllisesti puhdasta ruokaa luontoa kunnioittaen, vieläpä niin että osuuskunnan jäsenyys ja osallistuminen on mahdollista kaikille halukkaille. Tarkoitustaan varten osuuskunta on vuokrannut Aaltosen puutarhalta hehtaarin verran peltoa sekä kasvihuoneen. Osuuskunta on palkannut oman puutarhurin, joka yhdessä osakkaiden kanssa huolehtii käytännön toimista. Puutarhurina toimii mainio veikko, nimeltään Noel Bruder.

Viljelyssä pyritään biodynaamiseen toimintamalliin, jossa kantavana ajatuksena on itse tuotettu lähiruoka. Kasvihuoneessa kasvatetaan tomaattia, kurkkua, salaattia ja kirsikkatomaattia. Pellolla viljellään mm. naurista, selleriä, lanttua, mangoldia, porkkanaa ja punajuurta. Osuuskunta tuottaa jäsenilleen myös perunaa. Tämä on maininnan arvoista, sillä osakkaat pääsivät maistamaan maukasta varhaisperunaa sopivasti juhannukseksi. Varhaisperuna jos mikä kruunaa juhannuksen ruokapöydän.

Osakkaat kantavat vastuun tuloksesta. Ensimmäisenä toimintavuotena satoa tuli runsaasti, jolloin sadon arvo ylitti kirkkaasti siihen asetetun rahallisen panoksen. Vuodet eivät ole kuitenkaan samanlaisia keskenään. Kuluvalla kaudella satomäärät jäivät maltillisemmaksi, kuitenkin niin, että osuuksia jaettiin useita viikkoja edellisvuotta kauemmin. Kasvukauteen vaikutti oleellisesti alkukesän kylmä jakso. Tästä huolimatta satomäärät lisääntyivät tasaisesti, mitä pidemmälle kesä ja syksy eteni. Ensimmäiset sadonjaot pidettiin huhtikuun puolella, ja viimeinen marraskuun puolivälissä. Arvonnat Facebookissa aloitimme kesäkuun alkupuolella. Osuuskunta toimii pitkäjänteisesti ja osakkaiden saamaa viikoittaista hyötyä pyritään lisämään aktiivisesti. Tästä esimerkkinä voidaan mainita panostus lisäpeltoalan vuokraukseen sekä istutukseen käytettävän laitteen ostaminen osuuskunnalle kaudelle 2015. Lisäpeltoalalla on suunnitelmissa tuottaa muun muassa omenaa, kirsikkaa sekä marjoja.

Osuuskunta rahoittaa toimintansa jäseniltä kerättävällä satomaksulla, jonka määrä kokonaisessa osuudessa on 350 euroa ja puolikkaassa 175 euroa. Tämän lisäksi osuusmaksua maksetaan 50 euroa. Osakas maksaa myös 50 euron liittymismaksun. Näin ollen osuutemme hinnaksi muodostui 275 euroa. Halutessaan osuuskunnan jäsen voi ostaa useammankin sato-osuuden maksamalla useamman satomaksun. Satomaksua vastaan osuuskunnan jäsen saa osuuden sekä pellon että kasvihuoneen sadosta.
Sadonjakopäivä on torstaisin. Osuuksien jako tapahtuu puutarhalla sijaitsevassa rakennuksessa. Jako-osuudet ovat puutarhurin ja talkoolaisten puolesta valmiiksi määritelty ja asetettu helposti kerättäväksi.

Ensimmäisellä kaudella osuuksia oli myynnissä 75 kappaletta. Kysynnän, ja toiminnan tarkoituksenmukaisen laajentamisen vuoksi osuuksien määrää kasvatetaan määrätietoisesti. Vuodelle 2014 myynnissä oli 100 osuutta. Ruokaosuuskunta palkittiin ensimmäisen toimintavuotensa loppupuolella Lahden seudun ympäristöpalveluiden tunnustuksella. Tunnustuksessa mainitaan kunniakas lähi- ja luomuviljely, ihmisten ympäristötietoisuuden lisääminen sekä hankkeen työllisyysvaikutus.

Ympäristötietoisuuden lisäämiseen liittyy olennaisesti pellolla tapahtuva oppiminen ja työskentely. Osuuskunnan toimintaan tutustui kuluvana kautena kansainvälinen ryhmä, joka työskenteli pellolla kahden viikon ajan. Lisäksi yhteisö tarjoaa tekemistä Renkomäessä toimivan Kaupunkikylän asukkaille, unohtamatta nuoria koululaisia, jotka suorittavat pellolla kasviopin tunteja tutustumalla viljelyn ihmeelliseen maailmaan! Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa…
Rehellisyyden nimissä voinemme todeta, että yhteisö tekee erittäin tärkeää työtä kuntalaistemme hyvinvoinnin eteen, ja tämä on huomioitu useasti sanomalehdissä.

Osuuskunta järjestää kauden aikana tapahtumia, kuten sadonkorjuujuhlan sekä osallistuu ravintolapäivään. Tavoitteena onkin, että tulevaisuudessa osuuskunnan toiminnan yhteydessä saisi aika ajoin hankittua muitakin kuin osuuskunnan itsensä tuottamia kasviksia ja juureksia. Ideoinnissa on oman markkinapäivän perustaminen, jonne koottaisiin paikallisia ja lähialueen pientuottajia esittelemään ja myymään tuotteitaan, kuten hunajaa. Näin ollen markkinavieras voisi halutessaan tukea muitakin luonnon kannalta kestävästi toimivia yrittäjiä.

Lokakuussa järjestettiin mainitsemani sadonkorjuujuhla. Juhlassa nautittiin eri muodoissa valmistettuja pellon antimia, jonka jälkeen osakkaat tutustuivat Noelin johdolla menneeseen kauteen. Kauden läpikäynti ja saadut tulokset oli hienosti koostettu kasvukauden aikana otetuista valokuvista ja tilastoinneista, jolloin jokainen osakas sai kattavan kuvauksen tapahtuneesta. Tilaisuudessa kukitettiin myös toiminnassa ansioituneita henkilöitä, joiden panos yhteisölle on ollut tärkeä.

Lahden vihreät ovat olleet olleet kovin tyytyväisiä saatuihin kokemuksiin ja tästä syystä päätimme jatkaa osakkuutta myös kaudella 2015! Kannustamme osaltamme kaikkia kiinnostuneita tutustumaan Ruokaosuuskunnan toimintaan, se kannattaa!

Tutustua voit osoitteissa: https://www.facebook.com/LahdenROK?ref=ts&fref=ts SEKÄ http://lahdenruokaosuuskunta.blogspot.fi/p/osuuskunta.html

image Kuvassa osuuskunnan puutarhuri Noel Bruder.