Lahden Vihreiden syrjäytymisryhmän alaisuudessa on kesän ja syksyn ajan aktiivisesti toiminut Projekti Ilotilkku. Lyhykäisyydessään sen tarkoitus on ollut tehdä päivän hyvä työ tai satunnainen ystävällinen teko, tai millä nimellä sitä kukin haluaa itse kutsua, ja neuloa tilkkupeittoja Päijät-Hämeen keskussairaalan psykiatrian yksiköille.

Olemme kokoontuneet ahkerasti ja pitäneet yhteisistä tapaamisista taukoa ainoastaan kahtena viikkona. Koko projektin ajan osallistujat ovat kuitenkin neuloneet paljon myös kodeissaan ja tuoneet mukaan yhteisiin tapaamisiin kasoittain toinen toistaan upeampia, värikkäitä ja taidolla neulottuja tilkkuja.

Loppusuora on nyt edessä ja peittojen kokoaminen on aloitettu. Lopputuloksena on neljä reilun kokoista värikästä, taidolla ja rakkaudella tehtyä tilkkupeittoa. Tämä kaikki on ollut mahdollista siksi, että yksittäiset yksityiset ihmiset, lähimmäisistään välittävät neulojat, ovat kokeneet tämän projektin esiin tuomat asiat niin tärkeiksi, että ovat lahjoittaneet tähän käytetyt materiaalit. Projekti on toteutettu täysin ilman rahoitusta siten, että lanka- ja työvälineresurssit on saatu lahjoituksina ja itse projektin vetäjänä olen lainannut omia työvälineitäni. Ennen kaikkea kiitos kuuluu kuitenkin sille ryhmälle aktiivisia neulojia, joka on jaksanut viikosta toiseen käydä kokoontumisissa ja käyttää aikaansa ja taitojaan tämän projektin toteuttamiseksi. Kaikki tämä resurssi ei ole rajoittunut ainoastaan Lahden alueelle. Kaukaisin lahjoitus tuli postin mukana Suomen rajojen ulkopuolelta.

Peittojen lahjoituksesta on jo sovittu Päijät-Hämeen keskussairaalan kanssa ja lahjoitus ajoittuu ensi kuun puolivälin tienoille. Peitot menevät psykiatrian päiväpoliklinikalle, akuuttiosastolle, kuntoutusosastolle ja vanhuspsykiatrian osastolle.

Olen projektin vetäjänä itse kaikkein yllättynein siitä, kuinka innostuneita kaikki tähän osallistuneet ovat ollut. Itseäni tietenkin innostaa, enhän muuten olisi tähän ryhtynytkään, mutta yleinen osallistumismotivaatio on ollut niin voimakasta ja jokaisella kokoontumiskerralla on ollut osallistujia sen verran runsaasti, että mielessäni alkoi jo loppukesällä muhia ajatus jatkaa toimintaa jollain lailla Ilotilkun päätyttyä. Nyt onkin aika tehdä vaalilupaus siitä, että hyväntekeväisyysneulonta ei lakkaa vaalien mentyä.

Olen Ilotilkun kokoontumisissa istuessani jutellut monenlaisten ihmisten kanssa ja tullut siihen ymmärrykseen, että Lahden alueen vanhustenhuollon yksiköissä on kova hoitajapula. Se ei taida olla Suomessa kovin harvinainen ilmiö. Tilkkupeitoilla ei tietenkään korvata hoitajaa ja ihmiskontaktia, mutta kääntämällä Ilotilkun päätyttyä suuntaa ja alkamalla uuden vanhustenhuoltoon suuntautuvan projektin, toivon kuulevani ja pääseväni keskustelemaan vielä tarkemmin näistä asioista. Ja miettimään niitä ihan käytännön keinoja, joilla tilannetta voisi helpottaa. Lisäämällä rahaa hoitajien palkkaamiseen, tietysti, mutta ainahan se rahakin on jostain otettava. Tästä kuitenkin lisää sitten myöhemmin!

Jutussa olevat kuvat ovat tänään Ilotilkku-kokoontumisessa ottamiani.

Kirjoitti: Marika Lepistö