Lahden Vihreiden kuntavaaliohjelma 2025
LAHDEN VIHREIDEN KUNTAVAALIOHJELMA 2025
VIHREÄ, KESTÄVÄ JA KEHITTYVÄ LAHTI
Tulevaisuuden Lahti on koti kaikille
Lahden tulee olla asukkaistaan, yrityksistään, yhteisöistään ja ympäristöstään huolehtiva kaupunki, jonne on helppo tulla, asettua asumaan sekä perustaa yrityksiä.
Lahdessa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tulee olla laadukasta. Jokainen iästään ja taustastaan riippumatta voi täällä harrastaa edullisesti ja monipuolisesti. Lähiluonto, puhtaat järvet ja vehreät metsät tarjoavat virkistystä kaikille arjen keskellä. Lahti torjuu luontokatoa sekä suojelee luontoa.
Lahden tulee olla ylpeä kulttuuristaan ja korkeakouluistaan – elinvoimainen, osallistava, vehreä ja saavutettava kaupunki.
Lahti toivottaa kaikki tervetulleiksi. Lahti – koti kaikille.
Rakennamme ilmasto- ja luontopositiivista kaupunkia
Ilmasto- ja ympäristökriisiä ratkaistaan jokaisessa kunnassa. Haluamme olla hiilineutraaleja ensimmäisenä Suomen suurista kaupungeista ja tavoitella sen jälkeen ilmastopositiivisuutta. Torjumme luontokatoa ja tavoittelemme kaupungista luontopositiivista.
Edistämme Lahden mainetta ympäristökaupunkina ja rakennamme kaupunkia, jossa jokaisen asukkaan on helppo tehdä arkipäivän ympäristötekoja. Luomalla kestävää kaupunkia houkuttelemme alueelle myös vihreää teknologiaa, kestävyysmurrosta ja kiertotaloutta edistäviä yrityksiä.
Haluamme, että Lahteen saadaan uusia investointeja ja tapahtumia, mutta niitä ei tule hankkia hinnalla millä hyvänsä. Esimerkiksi Salpausselän arvokkaisiin maastoihin suunniteltu rullahiihtorata on luonnonympäristön ja asukkaiden kannalta vaikeasti perusteltavissa. Luonnonarvojen heikentäminen voi olla perusteltua merkittävien, työpaikkoja lisäävien investointien kohdalla, mutta sille suunniteltu rata ei tuo merkittävää hyötyä lahtelaisille.
Kestävää ja tasa-arvoista liikkumista
Lahdessa tulee nostaa jalankulku, pyöräily ja joukkoliikenne autoilun rinnalle yhtä merkittäviksi liikennemuodoiksi. Tämä tukee liikkumisen tasa-arvoisuutta ja esteettömyyttä sekä vaikuttaa positiivisesti kuntalaisten terveyteen arkiliikunnan lisääntymisen myötä. Liikkuminen ei saa olla taloudellisesta asemasta tai terveydentilasta kiinni. Panostamalla laadukkaisiin ja hyvin hoidettuihin kävely- ja pyöräteihin sekä toimivaan ja edulliseen joukkoliikenteeseen, mahdollistamme helpon ja kestävän liikkumisen yhä useammalle kuntalaiselle.
Lisäämällä kävely- ja pyöräteitä teemme Lahdesta turvallisemman ja viihtyisämmän. Talvikunnossapidon resurssit tulee mitoittaa muuttuvaan ilmastoon ja sen laatutason tulee olla nykyistä parempaa myös kävely- ja pyöräteillä. Haluamme kehittää myös kaupunkipyöräjärjestelmää entistä kattavammaksi.
Toimivat kauko- ja lähijunayhteydet ovat Lahden elinehto. Kaupungin tulee tukea raideliikenteen houkuttelevuutta rakentamalla matkakeskuksen yhteyteen riittävästi liityntäpysäköintipaikkoja. Liikenneyhteyksiä pääkaupunkiseudulle parantaa Z-junien vuorojen tihentäminen. Myös paikallista duoraitioliikennettä voidaan tuoda olemassa oleville Heinolan ja Orimattilan raideyhteyksille sekä mahdollisille uusille kaupungin sisäisille raideyhteyksille.
Viihtyisää ja luonnonläheistä asuinympäristöä
Haluamme rakentaa Lahteen julkisivultaan tasokasta ja esteettisesti miellyttävää kaupunkikuvaa, samalla kuitenkin vanhaa kunnioittaen. Kaupungin tulee ottaa huomioon rakentamisen ilmastovaikutukset sekä rakennusten energiatehokkuus ja uusiutuvat energiaratkaisut. Julkisessa rakentamisessa tulee jatkossa suosia puuta ja muita ilmastoystävällisiä materiaaleja. Haluamme, että Lahden kaupunki sitoutuu taiteen prosenttiperiaatteeseen rakentamisessa.
Lähiluonto on yksi Lahden valttikorteista sekä ensisijaisen tärkeässä asemassa luontokatoa torjuttaessa. Kasvavassa kaupungissa yhdyskuntarakennetta tulee mieluummin kehittää jo rakennetuilla alueilla kuin levittää sitä nykyisille viheralueille.
Lähiluonto rantoineen, metsineen ja ulkoilureitteineen lisää asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä sekä kannustaa ihmisiä liikkumaan. Lähiluonnolla on myös merkittäviä positiivisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Ylläpitämällä polkuverkostoja ehkäisemme luonnon liiallista kulumista. Viheralueet luovat viihtyisyyttä kaupunkialueelle sekä samalla toimivat esimerkiksi hulevesien hallinnassa, parantaen kaupungin varautuneisuutta ilmastokriisin myötä lisääntyviin tulviin ja vähentäen vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta. Lisäämme keskustaan kaupunkivihreää esimerkiksi istuttamalla puita, pensaita ja niittyjä.
Lahdessa on keskustan, lähiöiden ja kaupunkipuistojen lisäksi myös perinteistä maaseutua, kyliä, metsiä ja vesistöjä. Haluamme suojella luonnon monimuotoisuutta, vähentää valosaastetta, pitää huolta vesistöistä sekä varmistaa pohjaveden laadun ja riittävyyden. Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön tärkeää toimintaa on jatkettava. Lisäämme luonnonsuojelualueita, ennallistamme elinympäristöjä ja vahvistamme luonnon monimuotoisuutta tukevia viheryhteyksiä. Tuemme paikallista, kestävää ruoantuotantoa sekä lisäämme mahdollisuuksia kaupunki- ja palstaviljelyyn. Lisätään kasvisruuan osuutta kaupungin toiminnoissa kansallisten ravintosuositusten mukaisesti.
Elinikäinen oppiminen tulee mahdollistaa kaikille
Jokaisella lahtelaisella tulee olla mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, peruskoulutukseen ja toisen asteen koulutukseen. Lahdessa on panostettava opetukseen, koulurauhan turvaamiseen ja opettajien sekä opetusta tukevan henkilöstön palkkaamiseen ja osaamisen kehittämiseen. Digitaalisten koulukirjojen käyttöä tulee harkita tarkemmin ja palauttaa fyysiset kirjat mahdollisuuksien mukaan takaisin.
Päävastuu varhaiskasvatuksen järjestämisestä on aina kaupungilla, mutta palvelua täydennetään yksityisillä palveluntuottajilla. Varhaiskasvatuksen palvelusetelimallin lisäksi kaupungin yksityisen hoidon tukea tulisi kehittää siten, että myös pienillä toimijoilla olisi mahdollisuus tuottaa varhaiskasvatuspalveluja palvelusetelipäiväkotien rinnalla.
Päiväkodeissa, peruskouluissa ja kaikissa opintopolun nivelvaiheissa tulisi vahvistaa lasten ja nuorten moniammatillista ohjausta ja psykososiaalista tukea. Moni lapsi tai nuori jää vaille mielenterveyspalveluita ja usein mielenterveysongelma tai muu avun tarve jää kokonaan havaitsematta. Kouluissa tulee panostaa toimiviin tiloihin hyvinvointialueen työntekijöille. Tiivis yhteistyö kuraattorien, terveydenhoitajien ja koululääkäreiden kanssa on elintärkeää, jotta ongelmiin voidaan puuttua riittävän nopeasti.
Kaupungin tulee kannustaa lahtelaisia korkeakouluopintoihin ja aktiivisesti tukea korkeakoulujen kehitystä ja laajentumista Lahdessa. Korkeakoulutusta tulee kehittää lahtelaisen yrityselämän tarpeita vastaavaksi, jotta Lahdessa voi rakentaa työuraa opintojen päättymisen jälkeen.
Haluamme edistää lahtelaisten elinikäistä oppimista ja parantaa lahtelaisten työllistymismahdollisuuksia. Ammatillisten oppilaitosten rooli on tässä hyvin keskeinen ja siksi työllisyyspalveluiden ja oppilaitosten yhteistyön tulee olla tiivistä. Kaupungin tulee tiivistää yhteistyötä paikallisten koulujen kanssa sekä lisätä koulujen ja työelämän välistä yhteistyötä.
Osallisuutta ja monipuolisia kulttuuri- ja liikuntapalveluita
Kaupungin tulee edistää asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä. Haluamme huolehtia siitä, että yhteistyö hyvinvointialueen, järjestöjen sekä kolmannen sektorin välillä on saumatonta. Kulttuuri ja liikunta edistävät terveyttä ja hyvinvointia, mutta ne myös lisäävät kaupungin vetovoimaa. Emme näe näitä palveluita kulueränä vaan lahtelaisten hyvinvoinnin ja kaupungin elinvoiman kulmakivinä.
Jokaisella lahtelaisella on oltava mahdollisuus nauttia kulttuuripalveluista ja taiteesta. Lähikirjastot sekä orkesteri, teatteri ja museot ovat keskeinen osa kaupungin kulttuuripalveluja. Edistämme taide- ja kulttuuripalveluiden monipuolisuutta, monimuotoisuutta sekä tuomme rohkeasti taidetta ja tapahtumia katukuvaan. Haluamme kehittää Lahtea aktiivisena kulttuurikaupunkina.
Jokaisella lapsella tulee olla mahdollisuus harrastaa. Haluamme laajentaa harrastustakuun koskemaan kaikkia lahtelaisia lapsia. Työtä on tehtävä yhdessä eri tahojen kanssa ja ylitettävä toimija- ja kuntarajat.
Kaupunkilaisille tulee tarjota monipuoliset ja saavutettavissa olevat liikuntapalvelut yhteistyössä seurojen ja muiden toimijoiden kanssa. Liikunta on merkittävä terveyden, ilon ja elämysten lähde.
Lahtelaisten on voitava vaikuttaa oman arkensa tärkeisiin asioihin. Avoin ja läpinäkyvä päätöksenteko tuovat kokemuksen yhteisestä Lahdesta, jossa kaupunkilaiset voivat osallistua päätöksentekoon. Merkittävien päätösten yhteydessä tulee aina arvioida niiden vaikutuksia. Vaikutusten arvioinnin tulee olla nykyistä laaja-alaisempaa ja ottaa huomioon taloudellisten ja ympäristövaikutusten lisäksi myös mm. sosiaalisia vaikutuksia sekä lapsivaikutuksia.
Kehitämme kumppanuuspöytiä, osallistuvaa budjetointia ja Palvelutoria. Osallisuuden tunnetta ja lähidemokratiaa vahvistetaan myös avaamalla yhteisiä julkisia tiloja kaikkien käyttöön nykyistä laajemmin. Edistämme toimintakulttuuria, jossa suhtaudutaan avoimesti ja kannustavasti kuntalaisten omatoimiseen sekä yhteisölliseen toimintaan.
Meidän pitää olla valmiita auttamaan ihmisiä, joilla on riski syrjäytyä. Kaupungin on yhteistyössä muiden toimijoiden, niin hyvinvointialueen, eri yhdistysten kuin seurakuntien kanssa ehkäistävä kaupunkilaisten syrjäytymistä.
Monikulttuurinen ja esteetön Lahti on kaupunki kaikille
Haluamme Lahden tuntuvan kodilta kaikille. Elinvoimainen ja monikulttuurinen Lahti toivottaa tervetulleiksi asumaan, kouluttautumaan, harrastamaan ja yrittämään jokaisen taustoistaan riippumatta.
Huolehditaan maahanmuuttajien laadukkaasta kotouttamisesta muun muassa tarjoamalla työ-, harrastus- ja koulutusmahdollisuuksia sekä huolehtimalla tasokkaasta suomen kielen opetuksesta kaikilla koulutusasteilla.
Mielestämme monimuotoiset maahanmuuttajapalvelut ovat puolustamisen arvoisia. Lisäksi kaupungin tulee olla veto- ja pitovoimainen sekä esteetön asuinympäristö, jossa julkiset palvelut ovat saavutettavissa kaikenikäisille.
Vihreä siirtymä ja kiertotalous luovat uusia työpaikkoja
Kaupungin talouden tulee olla eettisesti kestävällä pohjalla. Taloudenpidossa huomioidaan varovaisuusperiaatteen lisäksi niin erilaiset rahoituslähteet tulojen kasvattamiseksi kuin laajat keinovalikoimat menojen vähentämiseksi. Kaupungin hankinta- ja sijoitustoiminnan tulee olla ammattimaista sekä läpinäkyvää.
Taloutta koskevassa päätöksenteossa tunnistetaan kestävän kehityksen, vihreän siirtymän ja kiertotalouden tarjoamat mahdollisuudet lisätä uusia investointeja ja työpaikkoja.
Kehitetään eettistä ja kestävää matkailua yhdessä lähikuntien ja muiden toimijoiden kanssa.
Kaupunki on tasa-arvoinen, joustava ja perheystävällinen, anonyymiä rekrytointia käyttävä työnantaja, joka panostaa eri-ikäisten ja -taustaisten ihmisten työllistymiseen.
Työllisyyspalvelujen uudistus on mahdollisuus kaupungille. Kaupungin työllisyyspalveluilla tähdätään vaikuttavuuteen ja pidetään yllä toivoa paremmasta huomisesta. Keinoja auttaa pitkään työttöminä olleita työllistymään tulee löytää. Työllisyyspalvelujen tulee toimia joustavasti ja tehokkaasti auttaen työnhakijoita löytämään itselleen kykyjensä ja taitojensa mukaista työtä. Työnantajia pitää tukea uusien työntekijöiden osaamisen kehittämisessä ja palkkauksessa. Luodaan työnantajille ja työnhakijoille kohtauspaikkoja.
Kuntavaaliohjelmassa esiintyvät käsitteet
Kestävyysmurros = kokonaisvaltainen keino pysäyttää luontokato ja hillitä ilmastonmuutosta.
Prosenttiperiaate = vähintään yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen.
Ennallistaminen = keino nopeuttaa ihmisen muokkaaman ympäristön palauttamista takaisin luonnontilaan tai mahdollisimman lähelle sitä.
Viheryhteys = viheralueiden välinen yhteys, joka mahdollistaa ihmisten liikkumisen ja/tai eliöiden liikkumisen ja leviämisen viheralueelta toiselle.
Kaupunkivihreä = rakennetussa ympäristössä olevat viheralueet.
Varovaisuusperiaate = kirjanpidossa käytetty periaate, jossa tilikauden tuloja ei arvioida liian suuriksi eikä menoja liian pieniksi.
Anonyymi rekrytointi = Anonyymissä rekrytoinnissa saapuneita hakemuksia käsitellään ilman hakijoiden tunnistetietoja esimerkiksi siihen pisteeseen saakka, kun ollaan tehty päätös, keitä kutsutaan haastatteluun.
Kiertotalous = tuotanto- ja kulutusmalli, jossa olemassa materiaalit ja tuotteet hyödynnetään mahdollisimman pitkälle lainaamalla, vuokraamalla, uudelleen käyttämällä, korjaamalla, kunnostamalla ja kierrättämällä.