Mahatma Gandhi (2.10.1869 – 30.1.1948) lienee ollut erittäin viisas mies. Intiassa Gandhia kutsutaan maan isäksi ja kansallista vapaapäivää vietetään hänen syntymäpäivänään. Gandhin seuraava sitaatti on pyörinyt mielessäni jo vuosia – pidän sitä erittäin onnistuneena: ”Ensin he ovat välinpitämättömiä, sitten he nauravat sinulle, seuraavaksi he taistelevat sinua vastaan ja lopulta sinä voitat.”.

Yle uutisoi tänään (16.10.) kesäkuisesta kirjeestä YK:lle, jossa maailman suurimmat öljy- ja kaasuyhtiöt haluavat panna hintalapun sekä pisteen hiilen käytölle ja sen aiheuttamille päästöille. On käsittämätöntä ja samaan aikaan mahdottoman toivorikasta, että teollisuudenala, joka hallitsee maailman talous- ja energiamarkkinoita, ymmärtää massiivisten ja pikaisten toimien välttämättömyyden maailman ja ihmiskunnan pelastamiseksi. Ala, jonka voisi olettaa taistelevansa loppuun asti olemassaolonsa ja toimintansa oikeutuksesta.

Ympäristötietoiset ihmiset ovat julkaisseet samaisen huolensa jo kauan sitten. He ovat puhuneet ihmiskuntaa kohtaavasta tragediasta, ellemme katso tulevaisuuteen ja muuta toimintatapojamme. Ensin heitä, joihin myös allekirjoittanut on tovin kuulunut, ei kuunneltu. Kun äänenpainot lisääntyivät ilmastonmuutoksen torjumiseksi, heille naurettiin. Oli aika jolloin ihmisen haitallinen toiminta ilmastomuutoksen kehittymiseen kiistettiin ja sen torjumisen tärkeyttä vastaan taisteltiin. Nyt elämme aikaa, joka osoittaa vuosikymmenten vaatimukset oikeiksi. Gandhi oli oikeassa. Ihmiskunta on voittanut. Nyt meidän pitää tehdä kaikkemme sen eteen, että elämä jatkuu siedettävänä myös tuleville sukupolvillemme.

On vastuutonta tehdä lyhytnäköistä talous- ja ilmastopolitiikkaa, joka palvelee vain hetkittäistä kansallista etua. Tätä lyhytnäköistä linjaa on edistämässä myös sellaiset aikuiset, joilla on omia lapsia. Tämä on asia, jota en voi ymmärtää ja joka on täysin ristiriidassa niiden puheiden kanssa, joissa he haluavat taata lapsilleen ja lapsenlapsilleen parhaat mahdolliset lähtökohdat tulevaisuutta ajatellen.

Ihmiskunnan, siinä missä suomalaistenkin, on turha päättää mistään muusta elämäämme koskevasta asiasta, jollemme huolehdi ainoan kotimme, Maan, terveestä ja kestävästä tulevaisuudesta. Se vaatii meiltä isoa muutosta.

Päätän tekstini Gandhin toiseen sitaattiiin: ”Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.”.

Olkaamme sitä.

 

Teemu Häyrinen, Lahden Vihreät ry:n jäsen.

teemuhayrinen.com